Midden-Java

Sporen van oorlog 1942-1949

Midden-Java is van oudsher de streek van de vorstenlanden en wordt wel de culturele ziel van Java genoemd. Onder de rook van enkele machtige vulkanen ligt een groene, vruchtbare streek met eindeloze rijstvelden. Het hart van het gebied wordt gevormd door de vorstensteden Yogyakarta (Djokjakarta) en Solo (Soerakarta), waar de prachtige kratons staan. Maar we rekenen ook Semarang en Magelang tot Midden-Java. Het is interessant om te zien hoe ambivalent de houding van de vorsten in de 20e eeuw is geweest ten opzichte van Nederland. Steeds zochten ze naar een positie ten opzichte van het koloniale gezag en hun eigen onderdanen. Economisch van belang was het gebied ten tijde van Nederlands-Indië met name vanwege de rijst en de suiker.

Ten tijde van de dekolonisatie had Yogyakarta een belangrijke symboolfunctie als residentie van de de Republik Indonesia. Symbool ook van de veerkracht van de jonge republiek tegen het militaire overmacht van het Nederlandse koloniale gezag in.

De sporen van de oorlog liggen verspreid over het gebied. 
Semarang herbergt twee belangrijke erevelden: Candi en Kalibanteng.  
(Internerings)kampen vinden we in of nabij Tegal, Pekalongan (Ursulinenklooster), Semarang (o.m. Van Deventerschool, Boeloegevangenis, Bangkong, Halmaheira, Lampersari), Ambarawa, Banyubiru, Salatiga, Muntilan,Yogyakarta (Vredenburg, Kota Baroe, de suikerkampen ten zuiden van de stad en Solo (Giligan, Broederschool Koesomoedjoedan, Lodjiwetan, Sinkokan).
Musea en monumenten zijn er in Semarang (Museum Perjuangan), Ambarawa (Spoorwegmuseum), Magelang (Diponegoro Museum) Yogyakarta (Merdekamuseum, Museum Perjuangan).


kaart: Midden-Java
© 2010 Uitgeverij Open Kaart
website door: Hogendoorn IT